DASAR BELI TERUS HASIL PENULISAN AKAN DIAKTIFKAN SEMULA - MAJLIS KOLEJ KEDIAMAN UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU KEPRIHATINAN MAHASISWA PEMACU MODAL INSAN CEMERLANG
MAJLIS KOLEJ KEDIAMAN UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU
 
Picture
“Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan akan mengaktifkan semula dasar membeli terus hasil penulisan daripada penulis bagi melindungi kepentingan mereka. Dasar yang diperkenalkan dengan kerjasama Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) kira-kira lima tahun lepas bagi melindungi penulis daripada penerbit dan pengedar yang cuba mengaut keuntungan tinggi daripada karya mereka. 

Kami di kementerian akan cuba menyusun kembali supaya dasar membeli terus buku-buku dari penulis di Malaysia dihidupkan semula, atau disambung terus setelah ia terabai sebentar oleh kerana beberapa perkara berkaitan teknikal, dan juga pandangan yang tidak terselaras oleh beberapa pihak. 

Dasar ini sudah dibuat pada tahun 2006, jadi ia hanya untuk mengingatkan semula supaya di samping membeli buku dari penerbit, kita juga perlu terus membeli buku dari penulis sebab keadaan penulis di negara ini agak daif. 


(baca selanjutnya)
Leave a Reply.

  Picture

  Editor

  Dapatkan isu-isu nasional, antarabangsa, sukan, ekonomi dan pelbagai rencana di laman ini

  Categories

  All

  Picture

  LINKS PAGE

  All


MKKUMT.UMT.WEEBLY.COM